Internetrisico's

Wat is scam? En wat doet een virus eigenlijk? Het internet verbindt je met de wereld. Helaas proberen internetcriminelen via diezelfde verbinding hun louche plannen uit te voeren. Ze gebruiken daarvoor verschillende methoden.

Online boeven-abc

Blacklisting

Als je IP-adres op een blacklist staat, kun je geen e-mail meer versturen naar e-mailproviders die deze blacklist gebruiken.

Lees meer over blacklisting

 

Botnet/zombienetwerk

Computers in een botnet/zombienetwerk kunnen door de ongemerkt geïnstalleerde software met elkaar communiceren. De persoon die het virus het internet opgestuurd heeft, kan de computers in het netwerk besturen.

Lees meer over botnets

DDoS-aanval

Bij een DDoS-aanval wordt een website of computernetwerk bestookt met berichten van honderden tot soms wel duizenden computers, op hetzelfde moment. Hierdoor raakt de website of het computernetwerk overbelast.

Lees meer over DDoS-aanvallen

Default gateway theft

Het komt soms voor dat je apparaat moeite heeft met het nieuwe IP-adres. Dan blijft het gebruik maken van het oude IP-adres. Dit noemen we Default gateway theft.

Lees meer over Default gateway theft

Hacking

Computerhackers proberen via slimme trucs toegang te krijgen tot gegevens die normaal afgeschermd zijn. Deze informatie kunnen ze vervolgens verkopen of misbruiken.

Lees meer over hacking

Hoax

Een hoax is een nepwaarschuwing die zich in de vorm van een kettingbrief verspreidt.

Lees meer over hoaxes

Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen.

Lees meer over identiteitsfraude

Poortscans

Via een open poort kan een internetcrimineel ongemerkt inbreken in een laptop of pc. Om erachter te komen of er onbeveiligde open poorten zijn, voeren internetcriminelen poortscans uit.

Lees meer over poortscans

Ransomware

Met ransomware gijzelen internetcriminelen bestanden op je computer. Je moet vaak geld betalen om weer bij je bestanden te kunnen.

Lees meer over ransomware

Scam

Scam is een vorm van bedrog waarbij fraudeurs onder valse voorwendselen proberen je geld afhandig te maken. Scamming kan ook telefonisch.

Lees meer over scam

Spyware

Spyware registreert je surfgedrag, interesses en andere gebruiksgegevens en geeft dit door aan de spyware-maker. Deze verkoopt de informatie door aan een derde partij (meestal marketingbedrijven).

Lees meer over spyware

Trojans/Worms

De trojan horse en computerworm zijn twee van de bekendste soorten virussen op het internet.

Lees meer over trojan horses en computerwormen

Virussen

Een virus is een klein computerprogramma dat zichzelf vermenigvuldigt. Een virus kan belangrijke bestanden op je computer overschrijven of veranderen.

Lees meer over virussen

 

Hoe veilig internet je?

Herken je pogingen van internetcriminelen? Beweeg je je veilig op het internet? Test je kennis van allerlei vormen van cybercriminaliteit.

Doe de quiz 

Bescherm je apparaat

Veilig mailen, surfen en bankieren doe je met het Veilig online pakket Safe Online.

Safe Online

 
 

Veilig internetten

Zorg dat je zo min mogelijk risico loopt met een veilig wachtwoord en dito wifi-netwerk. 

Zelf aan de slag

 
 

Veiligheid

Lees meer over hoe je veilig internet, mailt en hoe Ziggo je daarbij kan helpen. 

Alles over veiligheid